Gobarski teren

Za vse ki nestrpno pričakujete DŠB terene, čakanja je konec!

Prvi DŠBjev teren to študijsko leto bo v nedeljo, 16.11.. Podali se bomo v gozdove okolice Ljubljane in iskali glive. Teren bo vodil Luka Šparl, ki je študent 2. stopnje Biologije in ekologije z naravovarstvom na FNM. Je pa tudi determinator samostojni svetovalec pri Mikološki zvezi Slovenije, hkrati pa član GD Ptuj in GD Lisička Maribor in je res fajn. 😉

Kako bo izgledal teren? Luka nam bo povedal nekaj osnov in zgodovino gobarjenja pri nas. Na kratko se bomo seznanili z obstoječimi zakonskimi pravilniki na področju gliv in gobarjenja, nato pa na terenu videli, kje, kako in katere vrste gliv rastejo pri nas. Sproti bomo omenili kakšne zanimivosti in se naučili osnovnih značilnosti družin in rodov za lažje določanje. Na koncu bomo najdene gobe makroskopsko določili. Teren je namenjen vsem, ne glede na predznanje.

Obutev in obleka naj bo terenska, s sabo pa imejte tudi košarico, gobarski ali drug manjši nož in ročno povečevalno steklo (če ga imate).

Dobimo se ob 8.00 na makedamskem parkirišču biološkega središča/ZOO-ja.  Teren bo trajal 3-5 ur, odvisno od vremena. Predvidoma se vrnemo v zgodnjih popoldanskih urah.

Prijave (in dodatne informacije) potekajo na mail: littlemissgreedy.21@gmail.com

Ko se prijavljate prosim napišite ali imate na voljo avto. V primeru, da je preveč prijavljenih imajo/imate tisti z avtomobili prednost.

Pred terenom obvezno poglejte Rdeči seznam gliv Slovenije in Uredbo o zavarovanih prostoživečih vrstah gliv v linkih (seznama sta v prilogah):
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201042&stevilka=2122
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201158&stevilka=2723
Za dodatne informacije je res fajna spletna stran GD Lisička Maribor. Glejte zavihek mikologija, kjer se najde veliko splošnih informacij o življenju gliv in pa zavihek razno, kjer je objavljenih kar nekaj poljudno-strokovnih študij na to tematiko. http://www.gobe.si/Mikologija/Mikologija