Splošno o društvu

Smo združenje študentov biologije in vseh, ki jih področja biologije zanimajo. Društvo je namenjeno dodatnemu izobraževanju, razširjanju obzorja in druženju naših članov ter izmenjavi izkušenj ob sedanji problematiki študija in biologije same. Kukamo tudi čez “plot” na sosednja področja znanosti. Povezave s tujino so v teh časih od zgoraj zapovedane, zato se trudimo in predemo mreže tudi navzven. Povemo vam, recimo, kdo koga pozna, kdo pozna nas, kam lahko greste med počitnicami in kako trenutno stojijo izmenjave.

Kot nevladna organizacija se s predlogi za projekte lahko potegujemo za sredstva na državnih in nedržavnih razpisih. Žal nismo priključeni na nobeno popkovino, preko katere bi se polnil naš račun s sredstvi za življenje med projekti (Sponzorji, kje ste? Smo zelo ugodna davčna olajšava!), zato delujemo stoodstotno na popolnoma prostovoljni podlagi in s čim manjšimi stroški.

Problemi identitete in glej: vseeno se vrti!

Biolog? Kdo ali kaj pa je to? Morda si predstavljate biologa kot čudaka, ki z ogromno mrežo v roki drvi po nepokošenem travniku frfotajočimi metulji? Ali morda kot človeka z ogromno mapo v katerega skrbno zlaga plevel? Saj ne da bi bila ta predstava napačna, je pa zelo zelo preplitva. Biologi imamo v resnici bistveno širši in globlji pogled na svet kot marsikatera veda, ki je bistveno bolj opevana in znana med ljudmi.

Biologija v znanosti pokriva zelo široko polje. Zato redno vabimo strokovnjake in znanstvenike, da nam poglobijo znanje o raznih, za nas zanimivih področjih. Naj omenim le tiste iz obdobja 2000/2001: dr. Alojza Ihan (Cepljenje – blagoslov ali družbeno prekletsvo), mag. Mitja Peruš (Nevronske mreže), dr. Zdenek Rehak (Masaryk University, Faculty of Science, Department of Zoology and Ecology, Brno) s predavanjem Bat research in the Czech Carpathians, in dr. Jan Zukal (Institute for Vertebrate Biology, Academy of Sciences of the Czech Republic, Brno) s predavanjem Eptesicus serotinus – model bat species for ecological research…Potapljaška sekcija je organizirala predavanja iz fiziologije potapljanja, na katerih je predaval Dean Horvat, dr.med.

Ker vemo, da je ekologija (Kdo še ne ve, da ekologija v resnici NE pomeni naravovarstva in varstvo okolja? Oglasi naj se pri nas in pojasnili mu bomo!) veda prihodnosti in da sta genetika in biokemija v resnici veliki povečavi delčka življenja in okolja, skrbimo za to, da so študenti biologija v stalnem stiku z okoljem. Tako organiziramo tudi strokovne ekskurzije in tabore, na katerih bodoči biologi in ostali zainteresirani izvejo marsikaj, kar jim teorija ne pove. S strokovnjaki iz slovenskih strokovnih društev (Societas herpetologica slovenica, Odonatološko društvo, DOPPS, Botanično društvo Slovenije, Lepidepterološko društvo….) smo se dogovorili za sklop terenskih dni pod njihovim vodstvom.
Na to temo organiziramo tudi vsakoletne tabore v Dalmaciji, saj se okolje ne neha na državnih mejah, se pa bistveno spreminja v vseh smereh neba. Nekaj utrinkov iz društvenega albuma: Mljet 98, Korčula 99, Hvar 2000 in Pelješac 2001. V domovini pa sodelujemo pri organizaciji vsakoletnega Raziskovalnega tabora študentov biologije pod pokroviteljstvom ZOTKS. Na vseh taborih so študenti razdeljeni na delovne skupine glede na svoje zanimanje in pod vodstvom mentorjev dopolnjujejo znanje.

Društvo se postavlja tudi z lastno “razstavno galerijo” na hodnikih Biološkega središča. Tu so na ogled tematske razstave (Malezija, Tankočutne beležke sveta, 1000 netopirjev) in vtisi, nabrani v naravi kar tako, ki pa imajo blag učinek na dušo in pomirjevalnega za srce. Za organizacijo razstav skrbi fotografska sekcija DŠB. Dela naših fotografov pa so bila na ogled tudi v Splošni bolnišnici Maribor (v času seminarja o bolečini), Univerzitetni knjižnici v Mariboru, Abanki in Prirodoslovnemu muzeju Slovenije.

Društvo se prek meja povezuje v krovno organizacijo EBSF (European Biology Students’ Society). Vključeni smo tudi v SYMBIOSE (Symposium of Biology Students in Europe).

Ob tem pa krepimo bilateralne odnose s sorodnimi organizacijami v evropskih državah, si izmenjujemo študente in hodimo po taborih. S tem pa promoviramo Slovenijo in slovensko biologijo.

Dovolj bahanja!

Prihodnost

Vsekakor bo. Prihodnost namreč. In to svetla.

Še naprej se bomo trudili in organizirali, prirejali in se povezovali, za vmesni čas pa bomo navrgli še nekaj diavečerov…Tu ima svoje mesto sledeči oglas: pojdite na stran s poštnimi listami in se prijavite. Tako boste na tekočem z našimi aktivnostmi.

Vizije in sanje

Ne bi bil rad prezahteven. Trenutno sanjamo sponzorja, ki bi nas redno financiral. Za protiusluge seveda. Mednje se šteje klanjanje, umivanje nog, slavo- in hvalospevi v tujini ter doma in seveda oltar na spletišču slovenske biologije, v katerega ste trenutno zapleteni. Strežnikov sluga Apache pravi, da imamo kar precej obiska. Zakaj torej ne?

Zahvala za dež

Na tem mestu bi se zahvalil za finančno podporo Študentskemu svetu Biotehniške fakultete, Študentski organizaciji Biotehniške fakultete , Oddelku za biologijo, Nacionalnemu inštitutu za biologijo, PC Kotar, Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, ZOO LJubljana, Splošni bolnišnici Maribor in Univerzitetni knižnici v Mariboru. Velja omeniti še nekatere posameznike, ki so nam šli na roke in potrpežljivo prenašali naše prošnje, zahteve in izbruhe: Luko Malenška, Miljana Šiškota, dr. Andreja Blejca in dr. Toma Turka.

Zahvalil bi se vsem, ki jih tu pozabil, pa so za razvoj Društva vseeno pomembni.

Spodobila bi se še pohvala članom za požrtvovalno delo, ki smo ga skupaj opravili v začetku tisočletja, nebu za sonce in oblakom za dež.

Hvala!

Janez Prešern