Terenski dnevi

Se tudi tebi zdi, da je tekom študija premalo terenskega dela?

Vedno bolj ugotavljaš, da je smešno, nespametno in škoda študirati biologijo samo iz knjig in zapiskov, brez konkretnega praktičnega znanja?

Pritrditve na ta vprašanja so Društvo študentov biologije spodbudile, da se je spomladi leta 2001 odločilo za izvedbo projekta “Študentsko raziskovanje vrstne pestrosti”, ki poteka vsako leto od takrat, torej že 20 let! Juhu!

Nekatere skupine, ki so do zdaj delovale na terenih so: ptiči, botanika, hrošči, mravlje, velike zveri, šakale, plazilce, delfini, netopirji, glive, kačji pastirji, jamske živali, dvoživke in še nekaj drugih, ravno tako pomembnih skupin. 🙂

Kaj ti nudijo terenski dnevi?

  • Osvojiš osnove biološkega terenskega dela.
  • Spoznaš vrstno pestrost različnih delov Slovenije.
  • Dobiš lahko veliko novega znanja v samo enem dnevu ali vikendu.
  • Spoznaš strokovnjake, ki te lahko ob zanimanju usmerijo v resno raziskovalno delo.
  • Spoznavanje naravovarstvene problematike in soočanje z njo.
  • Družiš se z ostalimi udeleženci.

Vodja projekta v študijskem letu 2023/24 je Ana Plajnšek.

Informacije o terenih

Kako izgledajo terenski dnevi?
Na posamezen celodnevni terenski dan se odpravijo 1 – 4 skupine. Te so razporejene glede na letni čas, torej takrat, ko jih je možno opazovati. Udeleženci se na ustreznih lokacijah razdelijo po skupinah in spoznavajo terensko delo pod zgledom vodje skupine. Ob koncu dneva se vse skupine zberejo in se zadovoljne spočijejo, poklepetajo in okrepčajo v bližnji gostilni.

Kdo jih vodi?
Terene vodijo ljudje, ki se že dalj časa ukvarjajo z določeno skupino in jim tako terenskih izkušenj kot samega znanja še zdaleč ne primanjkuje, zato so pripravljeni odgovoriti na vsakršna tvoja vedoželjna vprašanja. Mentorje najdemo med študenti in absolventi biologije, prav tako pa tudi med diplomiranimi biologi in ostalimi strokovnjaki.

Kdo se lahko udeleži terenskih dni?
Edini pogoj za udeležbo na terenskem dnevu je članstvo v DŠB s plačano članarino za tekoče leto. Član pa je seveda lahko vsak, zato ne oklevaj! Pomembno je vedeti, da ti tereni ne zahtevajo nikakršnega predznanja in tu ni prisotnega nobenega ocenjevanja in si zato dobrodošel ne glede na letnik in študijsko smer, ki jo obiskuješ.

Kako je s prevozom in stroški?
Pomembno je, da se zmeniš za prevoz z ostalimi prijavljenimi (ne vozniki se dogovorijo z vozniki za prevoz). Stroške si razdelite med seboj.

Kot član DŠB imaš možnost delne povrnitve stroškov za vožnjo po terenu (ki je odvisna od trenutnega finančnega stanja društva). Da to lahko uveljaviš, moraš prinesti račun s terena. Prav tako je rok za uveljavitev povrnitve potnih stroškov en teden po terenu, takrat se oglasi v DŠB sobici v času uradnih ur. Če ti to slučajno ne bo uspelo sporoči in bomo uredili.

Kje se prijaviš?
Prijava običajno poteka preko maila, je pa vedno razvidno iz vabila na teren kako bo potekala.

Kaj moraš vzeti s seboj?

  • Prav ti bosta prišla terenska beležnica in navadni svinčnik, kamor si boš lahko zapisal nove ugotovitve, znanja, podatke, ki ti bodo lahko prišli prav tudi kasneje.
  • Ker so tereni celodnevni ne pozabi malice in vode.
  • Terenska oblačila in obutev sta neizogibna.
  • Če imaš kakšno določevalno literaturo lahko prineseš s seboj.

Specifična oprema bo navedena pred posameznim terenom, nikakor ne spreglej!

Po terenu:

Vabljen si, da po udeležbi na terenskem dnevu ali vikendu napišeš kakšen prispevek (če te je kaj še posebej prevzelo, ali ti je bilo zelo všeč), in pa tudi fotografije so več kot dobrodošle. Svoje delo boš lahko občudoval na tej strani, poleg tega pa boš pripomogel k izboljšanju projekta, ki te je tako nesebično vzel pod svoje okrilje.

Projekt Študentsko raziskovanje vrstne pestrosti sofinancira ŠSBF.
ssbf