Terenski vikend na Krasu – 24.-26.2.2017

Se že veseliš konca izpitnega obdobja? Sedej imaš še en razlog več. Zadnji vikend v februarju pripravljamo terensko poslastico. Pridruži se nam!

Terenski vikend bo potekal od petka 24. do nedelje 26. februarja v okolici Komna.
Delovale bodo 4 raziskovalne skupine: dvojna skupina za velike zveri (mentorja. Marko Rajkovič in Sebastijan Lamut), podzemno favno (mentor: Teo Delić), netopirje (mentor: Jan Gojznikar) in ptice (mentor: Ivan Kljun).

Še ne veš h kateri skupini bi se prijavil? Spodaj prilagam kratke opise dela skupin, mogoče ti pomagajo pri odločitvi;

Skupina za podzemno favno:
Zaradi časovne omejenosti se bo speleobiološka skupina osredotočila le na preglede večih jam. Ogledali si bomo nekaj jam v katerih bomo skušali najti predstavnike različnih skupin živali, ki poseljujejo podzemlje. Povedali bomo nekaj o razširjenosti in značilnostih teh ter glede na to, da bomo v osrčju Krasa, kaj o krasu in njegovem podzemlju kot takem. (Teo Delić)

Skupina za netopirje:
Ker je zima za male organizme zelo neugoden čas in zato netopirji spijo, bo delo netopirske skupine zelo podobno delu speleobiološke, le da bodo naše oči namesto v tla večino časa uperjene v strop. 😉 Na terenskem vikendu si bomo tako pogledali par jam, v katerih se nadejamo najti prezimujoče netopirje. Udeleženci naj imajo s sabo primerna oblačila in obutev za jamski habitat (beri: kombinezon ali “cote” ki jih ni škoda umazati), zaželjena pa je tudi čelna ali vsaj ročna svetilka. Za oglede jam pa boste, seveda, potrebovali tudi čelade. 🙂 (Jan Gojznikar)

Skupina za ptice:
Cilj skupine za ptice bo iskanje novih lokacij za srednjega detla na Krasu, kjer v zadnjem času odkrivamo nova gnezdišča te vrste. Udeleženci bodo spoznali metodo popisovanja ptic z zvočnim posnetkom in razlikovanje med oglašanjem/trkanjem različnih vrst detlov in žoln. Zvečer bomo preverili potencialne lokacije za oglašanje velike uharice. Poleg tega bomo obiskali nekaj zanimivejših območji za ptice v bližnji okolici. (Ivan Kljun)

Skupina za velike zveri:
Proučevanje zveri na terenu je zahtevno predvsem zaradi velikih območij gibanja posameznih osebkov ali tropa. Čez dan bomo na terenu iskali predvsem znake prisotnosti zveri (sledi, markacije, plen). V nočnih urah bomo poizkušali z akustično metodo izzvati oglašanje šakalov na preučevanem območju. Večinoma so vsi znaki prisotnosti posredni, v redkih primerih pa se lahko zgodi, da katerega predstavnika od preučevane skupine celo vidimo. (Marko Rajkovič, Sebastijan Lamut)

Terene bo možno uveljavljati tudi za TDBZ. Seveda po predhodnem dogovoru z  mentorjem skupine. Natančnejša navodila lahko najdete na moodle-u predmeta Terensko delo iz botanike in zoologije v datoteki “Priporočila glede minimalnih zahtev”. Na kratko: potrebno je izpolniti obrazec “Potrdilo o izvedbi terenskega dela pri predmetu »terensko delo iz botanike in zoologije« za zunanje mentorje” in napisati krajše poročilo. Najprej pa seveda aktivno sodelovati na terenu! 🙂

Kotizacija znaša 20€. (Vključuje organizacijo, potne stroške za vožnjo po terenu, nastanitev in hrano)

Terenski vikend  je namenjen članom Društva študentov biologije.  Plačilo članarine in kotizacije bo možno 20.-23.2. oz. po dogovoru.
Prijave bodo mogoče od sobote 11.2. naprej. Ker je število udeležencev omejeno (le 19 mest), pohitite! 🙂
Prijavo pošlji na cnah.aviz@gmail.com. Vključuje naj spodaj navedene podatke;

Zadeva: Terenski vikend – prijava
– ime in priimek
– smer in letnik študija
– mobilna številka
– skupina: 1. in 2. želja
– avto: da/ne
– prehrana: omnivor/herbivor/vegan

Sofinancerja projekta sta ŠOBF in ŠOU v Ljubljani
ofca logotip_sou