Netopirski teren

Praznikov je konec in da se malo prebudimo iz zimskega spanja, vas vabimo na naslednji DŠB teren. Na terenu nas bo vodil strokovnjak na tem področju Primož Presetnik.
Netopirji jame uporabljajo tudi za prezimovanje. Zato je tudi letošnja zima primeren čas za pregled nekaterih prezimovališč. V soboto, 10. januarja, se bomo odpravili pregledat nekaj jam in ostalih podzemnih habitatov na Primorsko in Notranjsko.Dobimo se ob 7.00 na parkirišču v Tivoliju, nazaj se vrnemo zvečer, v primeru obilnejših snežnih padavin v petek in v noči na soboto se bo verjetno spremenila lokacija terena ali pa bo sam teren premaknjen na 14. februar, boste pa o vsem pravočasno obveščeni.
Obvezna oprema je čelada (4 ima DŠB, nekaj jih lahko priskrbim jaz), in naglavna luč, ki se da montirati na čelado. Priporočljiva je še dodatna luč in baterijski vložki. Pri terenski opremi morate upoštevati tudi možnost, da boste do temena blatni ali mokri, zatorej rezervna obleka ne bo odveč. Tudi gumijasti škornji z dobrim podplatnim profilom in rokavice so zelo priporočljivi, prepovedani pa so črni škornji za na gnoj.
Še običajno opozorilo: Osebam s klastrofobijo, hudim odporom pred globino in strahom pred neznanim ali temo, je teren odsvetovan.
Dodatno opozorilo mentorja: Teren prav tako odsvetujem študentom, ki mislijo, da bodo s tem dobili tudi lahek podpis za predmet Terensko delo. Od njih pričakujem, da se mi pred terenom javijo, imajo na terenu terensko beležnico, po terenu pa želim videti od c. polovice do ene strani povzetka dela (ne več ne manj). Povzetek bo moral biti napisan v skladu z navodili za avtorje revije Natura Sloveniae, z izjemo naj bodo razmiki med vrsticami enojni. Povzetek bodo morali popravljati toliko časa, da bom z njim zadovoljen. Pregledal bom le povzetke, ki jih bom dobil v roku enega tedna od terena, saj se s tem ne mislim ukvarjati več sredi leta.
Prijave in vprašanja potekajo na mail: littlemissgreedy.21@gmail.com. Ko se prijavljate, prosimo napišite, ali imate na voljo avto ter kako je z drugo opremo, če rabite čelado. Število mest je omejeno na 8 ljudi, saj so jame občutljiv habitat, ki ni za masovni turizem. Zato se prijavite čimprej. Prav tako prosimo, da se prijavi vsak sam.
Srečno v novem letu! 🙂
Ana Špilak