Botanični teren 1.6.2019

Pozdravljeni!

1.6.2019 vas Društvo študentov biologije vljudno vabi na po dolgem času ponovno obujen botanični teren!

Teren bo potekal pod vodstvom mentorice Eve Ilič, ki o terenu pravi naslednje:

Kakih šest kilometrov zahodno od Ljubljane se nahaja zanimiv hrib, Polhograjska grmada. Na orografsko razgibani dolomitni podlagi se stikajo subalpsko, subkontinentalno in submediteransko podnebje, kar se odraža v veliki pestrosti rastlinstva: tu najdemo vrste alpskega, ilirskega in submediteranskega značaja. Če ima kdo zelo rad volčine, se da v tem času na Grmadi morda še naletet na cvetoče strupene grmičke različnih vrst: rozacvetoča navadni in dišeči volčin ter belocvetoč blagajev volčin, katerega klasično nahajališče je bilo opisano na sosednji vzpetini l. 1837 in je od tedaj v Evropi veljal za najbolj slovito slovensko rožo. Slovito do te mere, da so jo zaradi pretiranega nabiranja l. 1898 zavarovali kot eno prvih rastlinskih vrst pri nas. Druge zanimivejše vrste, ki jih morda opazimo, so še dlakavi netreskovec, spomladanski in Clusijev svišč, dolgolistna naglavka, planinski popon, širokolistna lobodika, ljudje in ostrolistni slezenovec (verjetno še necvetoča, sicer pa lepa rožica). Na terenu bomo sicer hodili skozi sestoje različnih združb bukovja oz. rdečega bora.

KDAJ? V soboto, 1. junija.

KAJ VZETI S SEBOJ? Priporočam malo večjo beležko, v katero si lahko delaš zapiske in hkrati (začasno) herbariziraš zanimivejše primerke. Če imaš terensko lupico, lahko pride prav. Tudi kak manjši daljnogled, če se ti zdi, da bi te med počasnim botaniziranjem lahko premotilo ptičje petje v bližnjem grmičevju. (Ni pa nič od naštetega nujno potrebno.)

Če te teren zanima, bodi v nizkem štartu v nedeljo, 26. 5. ob 19:00, takrat se namreč odprejo prijave!

Prijavo pošlji na kocjan_domen@hotmail.com. Vključuje naj spodnje podatke.

Zadeva: Botanični teren – prijava

– ime in priimek

– smer in letnik študija

– mobilna številka

– ali imaš na voljo avto: da/ne

 

Teren je namenjen članom Društva študentov biologije. Včlanite se lahko preko spletne strani (https://dsb.si/?page_id=2932 ) ali med uradnimi urami v sobici DŠB.

 

Sofinancer projekta je ŠSBF.