Botanični teren – 19.5.2019

Pozdravljeni!

19.5.2019 vas Društvo študentov biologije vljudno vabi na po dolgem času ponovno obujen botanični teren!

Teren bo potekal pod vodstvom mentorice Eve Ilič, ki o terenu pravi naslednje:

Na Ekosistemih Balkana smo bili botaniki ravno za teden ali dva prezgodnji, da bi ujeli pravi razcvet. V sledečih dneh znajo biti travniki pri nas mnogo barvitejši. Pa ne le ti – območje vzhodno od Divače obsega suhe kraške travnike, senčnato in skalovito sotesko reke Reke ter gozdnate grape in svetla, prepišna pobočja Vremščice. Tudi ruderalna rastišča ob železnici in cestah, če so komu pri srcu. Na območju se staknejo silikati in apnenec in med seboj izrišejo jasen kontrast, h kateremu pripomore še srečanje celinskega podnebja s submediteranom. Pa velik razpon nadmorskih višin. Pestrost rastišč je skorajda prevelika, da bi si jo v botaničnem tempu na enodnevnem terenu ogledali v celoti. Ali pač? 🙂

Katere zanimive vrste morda najdemo? Krvavordeče klinčke, kako podraščevko (rumeni podraščec, kopitnik), gorske logarice, sončeca, malo bolj nevsakdanje metuljnice (navadno prevezanko, rdečo deteljo) in medvede.

KDAJ? V nedeljo, 19. 5.

KAJ VZETI S SEBOJ? Priporočam malo večjo beležko, v katero si lahko delaš zapiske in hkrati (začasno) herbariziraš zanimivejše primerke. Če imaš terensko lupico, lahko pride prav. Tudi kak manjši daljnogled, če se ti zdi, da bi te med počasnim botaniziranjem lahko premotilo ptičje petje v bližnjem grmičevju. (Ni pa nič od naštetega nujno potrebno.)

Če te teren zanima, bodi v nizkem štartu v nedeljo, 12. 5. ob 20:00, takrat se namreč odprejo prijave!

Prijavo pošlji na kocjan_domen@hotmail.com. Vključuje naj spodnje podatke.

Zadeva: Botanični teren – prijava

– ime in priimek

– smer in letnik študija

– mobilna številka

– ali imaš na voljo avto: da/ne

Teren je namenjen članom Društva študentov biologije. Včlanite se lahko preko spletne strani (https://dsb.si/?page_id=2932 ) ali med uradnimi urami v sobici DŠB.

Sofinancer projekta je ŠSBF.