Ornitološki teren – 9.12.2017 in 16.12.2017

Ker se terenska sezona nikoli ne zaključi, se tudi mi ne damo in se še pred iztekom leta odpravljamo na dva terenska dneva. Tokrat bomo v daljnoglede in teleskop lovili ptice.

Če smo pridobili tvojo pozornost, si preberi kratka opisa poteka dela in nekaj navodil.
 

PRIMORSKA, 9.12.2017 (mentor: Blaž Blažič)
Na Obali bomo v okviru izleta obiskali nekatera naša severnojadranska mokrišča. Takoj zjutraj se bomo sprehodili po Sečoveljskih solinah, v popoldanskem času pa bomo obiskali tudi Naravni rezervat Škocjanski zatok. Če bo čas dopuščal, se lahko ustavimo še ob morju pri Strunjanskih solinah ali pa na školjčišču pri Ankaranu. Ves čas bomo pozorni predvsem na različne vrste ptic, ki se v regiji pojavljajo izključno v zimskem času. Tako bomo na morju lahko opazovali polarne slapnike, srednje žagarje, različne vrste ponirkov ter kričave čigre, v notranjem delu pa različne vrste rac plovk, nekatere pobrežnike, male in velike bele čaplje ter najverjetneje tudi vodomca. Vselej pa obstaja možnost, da nas preseneti tudi kakšna redkejša vrsta ptice. Za uro zbora predlagam 7:30, in sicer na parkirišču pri vhodu na Fontanigge (to je tisti del, pri katerem je treba iti čez naš mejni prehod in potem med obema carinama zaviti desno na makadamsko pot, ki nas pripelje do parkinga). Udeleženci bodo potrebovali en osebni dokument (ker gremo (vsaj) čez našo mejo) in 5 € za morebitno vstopnino v Krajinski park Sečoveljske soline. Slednjo v zimskem času zaračunavajo šele po 9. uri, ampak bi se lahko zgodilo, da bi nam računali, ko se bomo vračali iz parka.

ŠTAJERSKA, 16.12.2017 (mentor: Aleksander Kozina)
V okviru izleta na Štajersko bomo obiskali Ptujsko jezero, ki je ena od najpomembnejših lokacij za prezimovajoče vodne ptice v Sloveniji. Zaradi velikosti jezera si bomo za opazovanje vzeli čas in jezero pregledali iz več strani. Med drugim bomo imeli priložnost opazovati številne, za prezimovanje značilne vrste rac (kreheljc, žvižgavka, čopasta črnica, sivka, zvonec, mali žagar), ponirkov in galebov, z nekaj sreče pa tudi kakšnega redkejšega severnega gosta. Poleg vodnih ptic pa bomo pozorni tudi na ptice kmetijske, gozdne in urbane krajini v okolici jezera. Dobimo se ob 8 na jezu pri Markovcih, zatem se bomo odpravili do opazovalnice na SZ delu jezera, teren pa bomo zaključili na Ranci. S seboj imejte terensko beležko in (če ga imate) daljnogled, sicer pa si bo večino ptic seveda možno ogledati tudi skozi teleskop.Že veš katerega terena se želiš udeležiti?

Prijave za oba izleta bodo odprte od ponedeljka, 4.12.2017, od 20. ure dalje. Ker je število udeležencev omejeno, pohitite!
Prijavo pošlji na cnah.aviz@gmail.com. Vključuje naj spodaj navedene podatke;
Zadeva: Ornitološki teren – prijava
– ime in priimek
– smer in letnik študija
– mobilna številka
– katerega terena bi se rad udeležil: Primorska/Štajerska
– ali imaš na voljo avto: da/ne
Teren je namenjen članom Društva študentov biologije.
Sofinancer projekta je ŠSBF.
ssbf