Večdnevni teren za morske mehkužce – 6. – 8. 7. 2020

Pozdravljeni!

Za zaključek letošnjega izpitnega obdobja in ogrevanje za RTŠB prvič v zgodovini organiziramo VEČDNEVNI TEREN ZA MORSKE MEHKUŽCE, ki bo potekal na slovenski obali drugi teden julija.

Gre za edinstven in zabaven teren, ki ga mentorica Sonja Huč tako opisuje:

Imaš rad morje in te zanimajo mehkužci?
Pridruži se nam na terenu za morske mehkužce od 6. do 8. julija! Raziskovali bomo različne konce slovenske obale in sproti delali popis opaženih in nabranih vrst mehkužcev. Spoznali boste osnove sistematike in določevanja mehkužcev, načine vzorčenja sedimentov, kje in kako se najdejo kakšne zanimive vrste, na kaj je treba biti pozoren, če želiš pod vodo najti različne mehkužce, kako se vzorce pravilno očisti in kako se jih strokovno shrani.
Vsak dan bomo nabirali material, bodisi pod vodo ali na kopnem, in ga nekaj na terenu, večino pa v apartmaju s pomočjo literature in lup nato določili do vrste. Obiskali bomo tudi Muzej Školjk v Piranu, kjer bomo spoznali razpon pestrosti mehkužcev po celem svetu.
Obvezna oprema so maska z delujočo dihalko, kopalke, sončna krema, ki je varna za korale, brisača za kopanje ter pinceta. Plavuti ali pa vsaj vodni čevlji so zelo priporočljivi, prav tako je zaželjeno, toda ne nujno, da imate vsaj nekaj izkušenj s potapljanjem na dah, saj boste tako lažje opazovali podvodno favno.

Nastanjeni bomo v Guest house Via Flavia v Kopru, cena na osebo pa pride 33,8 €  (vključena vstopnina za Muzej školjk). Število udeležencev je omejeno, zato predlagam, da pošlješ prijavo po razporedu, točno ob 19.00!


KJE: Slovenska obala, skupaj odrinemo iz Ljubljane s čim manj avti.

KDAJ: od 6. do 8. 7. 2020. Proti Kopru odrinemo zgodaj zjutraj, vrnemo se popoldne ali zvečer v Ljubljano.

OBVEZNO IMEJ: Osebni dokument in zdravstveno kartico, toaletne potrebščine, dovolj močno sončno kremo (lahko tudi dodatno majico za v vodo, za zaščito), kopalke in brisačo, masko z dihalko, vodne čevlje ali plavuti


Prijave za teren se odprejo v soboto, 20. 6. 2020 ob 19.00!

Prijavo pošljite na lan.zirkelbach99@gmail.com. Vključuje naj naslednje podatke:

Zadeva: Teren za mehkužce – prijava

– IME IN PRIIMEK

– SMER IN LETNIK ŠTUDIJA

– MOBILNA ŠTEVILKA

– ALI IMAŠ NA VOLJO AVTO DA/NE

– PREHRANSKE POSEBNOSTI (Vegan/ka, preobčutljivost, alergije, …)

 

Naslovna fotografija: Sonja Huč

Teren je namenjen članom Društva študentov biologije. Včlanite se lahko preko spletne strani (https://dsb.si/?page_id=2932) ali med uradnimi urami v sobici DŠB.

 

Sofinancer projekta je ŠSBF.